Zapiekane ziemniaczki z niespodzianką
Składniki
– 3 duże ziemniaki w mundurkach
– 25 g szynki z indyka
– 2 parówki (dobrej jakości min 93% mięsa)
– 1 mała czerwona papryka
– pół małej zielonej papryki
– pół pęczka szczypiorku
– 150 g jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku i cukru w składzie)
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach gotujemy około 30 – 40 minut. Studzimy i delikatnie wydrążamy miąższ ziemniaka, tak aby nie uszkodzić zewnętrznej skórki. Wydrążoną, rozdrobnioną część ziemniaka przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę papryki, parówki oraz szynkę z indyka i szczypiorek. Na koniec wlewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C – termoobieg) na około 15 minut.