Papryka zapiekana w wersji bezmięsnej

Papryka zapiekana w wersji bezmięsnej

Składniki

2 większe papryki – czerwona i żółta

– woreczek brązowego ryżu (zwanego również naturalnym)

– pęczek szczypiorku

– średnia cebula

– pół średniej cukinii

– 150 g mozzarelli w kulce

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– łyżeczka suszonej bazylii

– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Papryki dokładnie wydrążyć z pestek. Odciętą górę można pozostawić, tak aby stanowiła ozdobę przy serwowaniu dania. Wstawić je na 10 minut do piekarnika (termoobieg – 180 stopni C). W tym czasie włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody woreczek ryżu i gotować zgodnie z instrukcją około 20 minut. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ugotowanego ryżu. Cukinię i mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całą cukinię i połowę sera wrzucić do masy ryżowej. Następnie pokroić drobniutko szczypiorek i również dorzucić do ryżu i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić bazylią, solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Tak przygotowaną masą należy napełnić dwie papryki do ¾ wysokości i na koniec posypać resztą mozzarelli. Wypełnione papryki zapiekać około 15 -20 minut (termoobieg – 180 stopni C), aż do delikatnego rozpuszczenia sera.



/**
*/