Rogaliki na każdą okazję

Rogaliki na każdą okazję

Składniki

– 150 g mąki pełnoziarnistej

– 100 g masła

– 100 g sera ricotta

– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

– 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepszy ekologiczny z wanilią Bourbon)

– 10 śliwek suszonych (najlepiej, aby były dnia poprzedniego pozostawione na 30 minut we wrzącej wodzie)

– pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 85% kakao)

Przygotowanie

Przesiać mąkę przez sito, dodać miękkie masło, ser ricotta, proszek o pieczenia oraz cukier waniliowy. Ciasto dokładnie wyrobić, gdyby było za suche można dodać trochę wody lub gdyby nie było wystarczająco elastyczne można dodać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować ma macie tworząc kształt pizzy. Grubość ciasta do około 0,5 mm. Następnie kroimy ciasto na trójkąty i na zewnętrznej części tego trójkąta kładziemy kostkę czekolady i pół śliwki suszonej. Następnie każdy trójkąt zawijamy od zewnętrznej strony do środka. I w ten sposób tworzymy pyszne rogaliki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika – temperatura 180 stopni C – na 20 minut.



/**
*/