Pychotki owsiano – kokosowe
Składniki
– 80 g maki pszennej typ 450
– 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 70 g oleju rzepakowego
– 50 g cukru trzcinowego
– 1 jajko klasy M
– 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
– 80 g płatków owsianych górskich
– 1/3 szklanki napoju ryżowego lub sojowego
– 40 g suszonych, niesłodzonych żurawin (opcjonalnie, ale warto dla przełamania smaku)
– 1 średnie jabłko
Przygotowanie
Mąki przesiać przez sito, dodać olej, cukier trzcinowy, jajko i dokładnie wymieszać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Dosypać do ciasta, tak jak i pozostałe składniki. Następnie jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być elastyczne, tak aby można było nałożyć je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (funkcja termoobieg) i pieczemy około 10-15 minut aż się przyrumienią.