Kruche śmiesznotki

Kruche śmiesznotki

Składniki

– około 70 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 30 g cukru trzcinowego

– 50 g masła lub oleju rzepakowego uniwersalnego

– stempelki do odciskania śmiesznych kształtów

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, cukier i olej lub masło. Wszystko dokładnie zagniatamy, a gdyby ciasto nie było wystarczająco sprężyste możemy dodać mąki. Na macie silikonowej wyspanej mąką, wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Stemplami odciskami różne kształty. Niektóre ciastka możemy posypać cukrem trzcinowym, a inne pozostawić bez cukru. Następnie kładziemy ciasteczka do piekarnika – temperatura 190 stopni C. Pieczemy około 5 – 10 minut, aż się przyrumienią. Ciasteczka, które nie są posypane cukrem trzcinowym możemy udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.



/**
*/