Szaszłykowy jeżyk – kusi, żeby go spróbować

Szaszłykowy jeżyk – kusi, żeby go spróbować

Składniki

– ok. 10 patyczków szaszłykowych
– 1 średnia gruszka
– żółta papryka
– ok. 20 dkg żółtego sera (może być gouda, edamski) lub mozzarella, kuleczki
– 2 lub 3 małe cienkie parówki (minimum 93% mięsa, bez konserwantów)
– awokado
– czerwone winogrona (20 sztuk)
– ogórek kiszony lub zielony
– pęczek rzodkiewek
– garść rukoli
– 2 goździki

Przygotowanie

Jeden bok gruszki odcinamy, tak aby nasz jeżyk był stabilny. Ogonek od gruszki będzie jego noskiem, goździki wbijamy i tak powstaną oczy. Paprykę i awokado kroimy w większe kostki lub w prostokąty. Parówki i ser kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nakłuwamy na patyczki poszczególne składniki według zasady np. papryka, ogórek, winogrono, serek, awokado. Tak aby składniki na patyczku się nie powtarzały. Każdy patyczek możemy zawinąć rukolą. Następnie wszystkie patyki wbijamy równomiernie w gruszkę, tak aby jeż się nie przewracał. Super przekąska na imprezę dziecięcą.



/**
*/