Muffinki pieguski

Muffinki pieguski

Składniki na około 10 muffinek

– 120 g mąki pszennej (około ¾ szklanki),
– 1 łyżka kakao (bez cukru),
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanu,
– 50 g gorzkiej czekolady,
– 50 g mlecznej lub białej czekolady,
– 1 jajko,
– 180 g jogurtu naturalnego,
– 70 g cukru trzcinowego,
– 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łagodny smak

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozkruszamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy jajko, jogurt, cukier oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do muffinek, tak aby każda foremka była wypełniona powyżej połowy. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez 20 do 25 minut, opcja z termoobiegiem.



/**
*/