Szalona sałatka z trójkolorowym ryżem i awokado

Szalona sałatka z trójkolorowym ryżem i awokado

Składniki

– szklanka ryżu trójkolorowego
– 250 g mozzarelli w kuleczkach
– 250 g sałaty roszponki
– duża czerwona papryka
– awokado (lepiej bardziej twarde)
– część biała pora
– pęczek koperku
– 2 duże ogórki kiszone
– łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin
– pół łyżeczki suszonej kolendry
– sól

Przygotowanie

Ryż gotujemy około 20-25 minut. Odcedzamy i studzimy. Kuleczki sera mozzarella kroimy na połówki. Paprykę, ogórki kiszone i awokado kroimy na małą kosteczkę. Pora kroimy na wąskie talarki. Roszponkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone składniki oraz ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Kroimy koperek i odrzucamy grubsze pędy. Dodajemy go do miski z resztą produktów, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek, dosypujemy kolendrę i szczyptę soli. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Ważne!

Koperek ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Ponadto koperek ma również właściwości uspokajające, zatem może być wykorzystywany np. przy problemach z bezsennością.



/**
*/