Surówka buraczana
Składniki
– 3 średnie buraki
– 2 średnie marchewki
– duże jabłko
– mała cebula czerwona
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– szczypta soli
Przygotowanie
Surowe warzywa i owoce zetrzeć na grubszej tarce. Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Ważne!
Buraki zawierają betaninę, substancję, która doskonale wyłapuje wolne rodniki i ma właściwości antynowotworowe. Ponadto barwniki betalainowe mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Barwniki te są jednak wrażliwe na obróbkę cieplną, więc warto spożywać buraki na surowo lub gotować krótko i nie obierając ich. Można również zakwasić buraki cytryną lub octem jabłkowym to również chroni ten barwnik.
Cenna w buraku jest również betaina – pochodna aminokwasu glicyny, która wraz z kwasem foliowym obniża w organizmie poziom homocysteiny, która jest niebezpieczna ze względu na ryzyko rozwoju miażdżycy.