Pyszne pierogi ze śliwkami lub serkiem i rodzynkami
Składniki:
– 400 g mąki pszennej typ 550 lub mąka pszenna pełnoziarnista
– 1 jajko
– 20 g masła
– 1 łyżeczkę soli
– szklanka wody
– 30 g cukru trzcinowego
– 2 łyżki płynnego miodu naturalnego,
– kostka serka śmietankowego
– 40 g rodzynek
– 200 g śliwek suszonych bez pestek
– 1 laska kory cynamonu
Przygotowanie:
Farsz 1
Suszone śliwki należy umieścić w garnku, wlać wodę, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Po zagotowaniu owoców, gotować jeszcze około 10 minut. Owoce należy przecedzić i pozostawić do ostudzenia.
Farsz 2
Serek śmietankowy należy przełożyć do miski, dodać łyżkę miodu oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto
Do miski należy przesiać mąkę, dodać jajko, masło i sól. Powoli dodawać wodę. Ciasto należy dokładnie wyrobić do połączenia wszystkich składników. Następnie wyłożyć je na silikonową matę, gdyby się lepiło należy dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy i odciskamy koła szklanką lub specjalnym sprzętem do pierogów. Na każde koło nakładamy śliwkę lub łyżeczkę masy serowej. W celu dokładnego zlepienia pierogów można użyć widelca i końcówki ciasta delikatnie nim pozlepiać. Pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 3-5 minut od ich wypłynięcia. Pierogi, można również zamrozić (najlepiej surowe na 3-4 godziny wstawić do zamrażalnika i potem przełożyć do woreczków) i podać ugotowane jako jedną z potraw na stole wigilijnym.