Naleśniki z farszem

Naleśniki z farszem

Naleśniki z farszem na słodko
Potrzebne składniki na 4- 5 naleśników

– jajko
– 3/4 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej lub pszenno-żytniej
– ½ szklanki mleka (2% lub 3,2%)
– serek homogenizowany waniliowy kubeczek ok 150, 160 g
– garść rodzynek
– jabłko, gruszka, banan lub inny owoc który lubimy (nie z owoców mrożonych)
– łyżeczka oleju

Ciasto
Mąkę przesiać przez sitko, dodać mleko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, można mikserem. Ciasto powinno być lejące, można dolać trochę wody. Smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu np. oliwy z oliwek (łagodnej) lub oleju rzepakowego.
Naleśniki powinny być jak najcieńsze.
Farsz
Obieramy owoc, kroimy w kosteczkę, dodajemy rodzynek i serka homogenizowanego. Wszystko dokładnie mieszamy.
Łyżką nakładamy farsz na środek naleśnika. Możemy go zwijać na różne sposoby:
1. Zwijamy go w zgrabny rulon
2. Składamy na pół i jeszcze raz na pół – wychodzi trójkąt
3. Zwijamy, żeby wyglądem przypominał wafelek od loda
Na wierzch możemy polać syropem daktylowym, który ma w swoim składzie 100% daktyli.

Naleśniki z farszem na słono
Potrzebne składniki na 4-5 naleśników

– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej lub pszenno-żytniej
– ½ szklanki mleka (2% lub 3,2%)
– serek homogenizowany naturalny
– 20 g szynki
– pęczek szczypiorku
– pomidor, papryka lub inne warzywo, które lubimy
– sól do smaku

Ciasto
Mąkę przesiać przez sitko, dodać mleko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, można mikserem. Ciasto powinno być lejące, można dolać trochę wody. Smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu np. oliwy z oliwek (łagodnej) lub oleju rzepakowego.
Naleśniki powinny być jak najcieńsze.

Farsz
Gotujemy jajko około 5 minut. Obieramy kroimy w kostkę. Obieramy pomidor, paprykę, czy inne ulubione warzywo, kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony szczypiorek. Łyżeczkę pokrojonego drobno szczypiorku zostawiamy do dekoracji naleśników. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy z serkiem homogenizowanym. Ewentualnie dodajemy szczyptę soli do smaku.
Łyżką nakładamy farsz na środek naleśnika. Możemy go zwijać na różne sposoby:
4. Zwijamy go w zgrabny rulon
5. Składamy na pół i jeszcze raz na pół – wychodzi trójkąt
6. Zwijamy, żeby wyglądem przypominał wafelek od loda
Na wierzch możemy posypać pokrojonym szczypiorkiem dla ozoby.



/**
*/