Placuszki z cukinią i mozzarellą
Składniki
– 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– jajko klasy wagowej M
– średnia cukinia
– średni pomidor
– pół pęczka szczypiorku
– kulka mozzarelli – około 125 g
– sól do smaku
– łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy jajko. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobne kawałki. Około 100 g sera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do mąki z jajkiem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Nakładamy placuszki łyżką na patelnię i smażymy do przyrumienienia. Pozostałym serem startym na tarce posypujemy ciepłe placuszki.