Placuszki orzechowe z nutką płatków owsianych
Składniki
– 50 g płatków owsianych (około 5 łyżek)
– 250 ml mleka 2 % lub 3,2 %
– 1 jajko rozmiar klasy M
– 100 g mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
– 1 cukier waniliowy
– 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
– 200 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
– 2 łyżki miodu naturalnego (najlepiej w postaci płynnej)
Przygotowanie
Do mąki dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz orzechy włoskie. Następnie dodać mleko oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię tworząc zgrabne placuszki. Najlepiej piec na patelni bez tłuszczu. W czasie, gdy pieczemy placuszki przygotowujemy do nich sos. W tym celu blendujemy rozmrożone i umyte truskawki. Dodajemy miód i dokładnie jeszcze raz blendujemy. Sosem polewamy placuszki. Możemy je ewentualnie delikatnie posypać cukrem pudrem.