Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Składniki

– 2 duże ziemniaki

– jajko o rozmiarze klasy M

– 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

– pół czerwonej cebuli

– sól

– 2 łyżki oleju rzepakowego

na sos tzatziki

– 150 g jogurtu typu greckiego

– średni ząbek czosnku

– 2 średnie kiszone ogórki

– sól

– pół natki pietruszki lub szczypiorku

Przygotowanie

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, mąkę, sól i startą cebulę. Na patelni formować łyżką zgrabne placuszki i smażyć do zarumienienia z każdej strony. W między czasie przygotować sos tzatziki. Do jogurtu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki i doprawić solą. Gdy placuszki się upieką można je podawać polane sosem i posypane drobno posiekaną pietruszką czy szczypiorkiem lub po prostu wystarczy udekorować je kilkoma listkami pietruszki.



/**
*/