Mini pizze z mnóstwem warzyw

Mini pizze z mnóstwem warzyw

Składniki

– 400 g mąki pszennej typ 550

– 100 g mąki razowej

– 7 g świeżych drożdży

– pół łyżeczki cukru

– szczypta soli

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 5 plasterków szynki z indyka (bez konserwantów)

– 100 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera

– garść rukoli lub roszponki

– 5 wydrylowanych, zielonych oliwek

– 2 łyżki kukurydzy lub groszku zielonego

– pół czerwonej papryki

na sos pomidorowy

– 2 średnie pomidory

– łyżka oleju rzepakowego

– sól

– pół łyżeczki oregano

– średni ząbek czosnku

Przygotowanie

Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, cukier, sól, oliwę i około 200 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować sos pomidory. Pomidory wyparzyć, sparzyć, pokroić, dodać resztę składników i dusić aż powstanie gęsty sos. Z ciasta uformować małe, cienkie pizze. Ułożyć na każdej sos pomidorowy, parę kawałków szynki, oliwki, kukurydzę lub groszek i pokrojoną paprykę. Na koniec posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 10 – 15 minut. Kiedy pizze zostaną wyjęte z piekarnika można je posypać rukolą lub roszponką.



/**
*/