Pasztet dla synka

Pasztet dla synka

Składniki

– 1kg królika,
– 2 średnie marchwie,
– biała część pora,
– mała pietruszka,
– 1/2 szklanki płatków kukurydzianych niesłodzonych,
– szczypta soli
– pół łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Królika gotować około godziny w lekko osolonej wodzie.  Marchwie, porę i pietruszkę gotować około pół godziny, ale nie solić wody. Płatki kukurydziane zalać gorącą wodą, tak aby zmiękły, a następnie przecedzić je przez sitko. Mięso, warzywa i płatki przemielić przez maszynkę z przystawką o średnich oczkach. Doprawić solą do smaku. Formę o wymiarach 10 cm na 30 cm wysmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Piec w piekarniku z opcją termoobiegu w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut.

Ważne!

Mięso królicze jest bardzo bogate w tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Stąd jego wysoka wartość biologiczna w stosunku do wieprzowiny, czy wołowiny. Białko mięsa króliczego jest w  90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%.  Szczególnie cenne dla dzieci, gdyż jest nisko alergizujące.



/**
*/