Wieprzowina w pomidorach

Wieprzowina w pomidorach

Składniki

– 350 – 400 g polędwicy wieprzowej,
– około 8 – 10 połówek pomidorów suszonych,
– 100 g mozzarelli,
– sól do smaku,
– łyżeczka suszonej bazylii,
– pół łyżeczki suszonego lub świeżego lubczyka,
– łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Polędwicę rozkroić wzdłuż, tak aby się delikatnie rozłożyła. Następnie rozbić ja tłuczkiem do mięsa, tak aby uformował się z niej duży prostokąt. Pomidory namoczyć w gorącej wodzie na około 30 minut. Mięso natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, wyłożyć pomidorami oraz pokrojoną mozzarellą. Zawinąć w zgrabną roladę, zamknąć metalowymi szpikulcami do mięsa lub drewnianymi wykałaczkami. Z zewnątrz posypać bazylią i lubczykiem. Przełożyć na głęboką patelnię z pokrywką. Dusić w oliwie z oliwek z wodą około 1 godziny. W razie potrzeby dolewać wody.



/**
*/