Owoce pod pierzynką kruszonki

Owoce pod pierzynką kruszonki

Składniki

– 150 g maki pszennej typ 550

– 70 g masła

– cukier waniliowy z wanilią Bourbon

– 50 g cukru trzcinowego

– małe jabłko

– mała gruszka

– ulubiony owoc np. maliny

– 2 łyżki płatków migdałowych

– garść rodzynek

– 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Owoce płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Posypujemy cukrem waniliowym, dodajemy sparzone rodzynki, płatki migdałowe i cynamon. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do kokilek (ewentualnie foremek do muffinek) nakładamy owoce i wstawiamy na 10 minut do piekarnika (temp. 180 st). Przygotowujemy kruszonkę – przesiewamy mąkę do miski dodajemy cukier trzcinowy oraz masło. Wszystko zagniatamy, tworzymy większą kruszonkę i posypujemy owoce. Pieczemy jeszcze 10 – 15 minut (180 st. C termoobieg).



/**
*/