Owoce pod pierzynką kruszonki
Składniki
– 150 g maki pszennej typ 550
– 70 g masła
– cukier waniliowy z wanilią Bourbon
– 50 g cukru trzcinowego
– małe jabłko
– mała gruszka
– ulubiony owoc np. maliny
– 2 łyżki płatków migdałowych
– garść rodzynek
– 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Owoce płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Posypujemy cukrem waniliowym, dodajemy sparzone rodzynki, płatki migdałowe i cynamon. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do kokilek (ewentualnie foremek do muffinek) nakładamy owoce i wstawiamy na 10 minut do piekarnika (temp. 180 st). Przygotowujemy kruszonkę – przesiewamy mąkę do miski dodajemy cukier trzcinowy oraz masło. Wszystko zagniatamy, tworzymy większą kruszonkę i posypujemy owoce. Pieczemy jeszcze 10 – 15 minut (180 st. C termoobieg).