Miniaturowe babeczki wielkanocne
Składniki
– 90 g mąki pszennej
– 20 g mąki ziemniaczanej
– 45 g oleju rzepakowego
– 60 g cukru trzcinowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
– pół cytryny
– 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
– 1 średnia gruszka
– 1 jajko klasy wagowej M
– formy na babeczki około 8 sztuk
Przygotowanie
Jajko utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz olejem. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Skórkę z pół cytryny zetrzeć do ciasta. Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Formy do babeczek lekko wysmarować olejem i nakładać do nich ciasto do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piec około 20 minut. Babeczki po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na około 10 minut, następnie wyjąć je z foremek i obtoczyć jeszcze ciepłe babeczki w cukrze trzcinowym (musi być gruby kryształ). Odstawić babeczki do ostygnięcia.