Mini pizze z mnóstwem warzyw
Składniki
– 400 g mąki pszennej typ 550
– 100 g mąki razowej
– 7 g świeżych drożdży
– pół łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 plasterków szynki z indyka (bez konserwantów)
– 100 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera
– garść rukoli lub roszponki
– 5 wydrylowanych, zielonych oliwek
– 2 łyżki kukurydzy lub groszku zielonego
– pół czerwonej papryki
na sos pomidorowy
– 2 średnie pomidory
– łyżka oleju rzepakowego
– sól
– pół łyżeczki oregano
– średni ząbek czosnku
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, cukier, sól, oliwę i około 200 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować sos pomidory. Pomidory wyparzyć, sparzyć, pokroić, dodać resztę składników i dusić aż powstanie gęsty sos. Z ciasta uformować małe, cienkie pizze. Ułożyć na każdej sos pomidorowy, parę kawałków szynki, oliwki, kukurydzę lub groszek i pokrojoną paprykę. Na koniec posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 10 – 15 minut. Kiedy pizze zostaną wyjęte z piekarnika można je posypać rukolą lub roszponką.