Marchwiane babeczki
Składniki
– 7-8 papilotek do muffinek
– 2 średniej wielkości marchewki
– pół szklanki cukru trzcinowego
– 2 jajka
– pół szklanki oleju rzepakowego
– pół szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki żytniej
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
– garść rodzynek
– garść innych ulubionych bakalii (opcjonalnie)
– garść ziaren słonecznika
– pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie dla tych co lubią jego smak)
Przygotowanie
Jajka, cukier, pół szklanki oleju, dwa rodzaje mąk połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy. Rodzynki wyparzyć przez pięć minut w gorącej wodzie, dodać do ciasta razem z innymi ulubionymi bakaliami oraz ziarnami słonecznika, proszkiem do pieczenia i ewentualnie cynamonem. Babeczki piec w piekarniku w temperaturze 180 do 190 stopni C (funkcja termoobieg) przez około 15 – 20 minut.