Kruche faworki typu fit
Faworki te nie będą pieczone w głębokim tłuszczu, a więc ograniczą zbędne kalorie i po dodaniu mąki pełnoziarnistej będą stanowiły pełnowartościową przekąskę.
Składniki
– 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej ja używam z Lidla (jest super),
– 2 żółtka jaj,
– 3 łyżki płynnego miodu,
– kubeczek jogurtu naturalnego (150 – 180 g),
– 1/3 łyżeczki sody
Przygotowanie
Rozłożyć matę silikonową, przesiać na nią mąkę. Zrobić dołek wbić 2 żółtka, dodać kubeczek jogurtu i 3 łyżki płynnego miodu. Ciasto dokładnie zagnieść. Gdyby było za mokre to dodawać mąki, tak długo aż ciasto nie będzie się lepić do maty. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać prostokąty o długości około 10 cm i szerokości 2 cm. Następnie na środku przeciąć każdy prostokąt nożem na długości około 2 -3 cm. Jeden krótki bok prostokąta przełożyć górą przez otwór i delikatnie przeciągnąć, tak aby wyszedł tzw. warkocz. Faworki wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC, najlepiej w wersji z termoobiegiem. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.