Hot dogi z dużą ilością warzyw
Składniki na 2 porcje
– 2 parówki odpowiednio długie w zależności od długości bułki (minimum 93% mięsa, uważamy na substancje
konserwujące),
– 2 podłużne bułki pełnoziarniste z ziarnami,
– 2 ogórki kiszone,
– 1/2 żółtej papryki,
– 4 pomidorki koktajlowe,
– 1/2 cebuli szalotki lub dymki,
– 4 liście sałaty lodowej, rzymskiej lub masłowej,
– 2, 3 łyżki kiełków (rzeżuchy, rzodkiewki lub lucerny)
Sos – domowy ketchup
– 2 średnie pomidory
– pół łyżeczki oregano
– ząbek czosnku (opcjonalnie)
– sól do smaku
– łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Ogórki i paprykę pokroić w paski. Pomidorki przeciąć na pół. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Bułki należy przeciąć, tak aby tylko jedna strona łączyła dwie połówki. Następnie włożyć delikatnie rozłożoną bułkę, na 5 minut do piekarnika na 180 stopni C (opcja z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Obieramy ze skórki pomidory, kroimy w drobne kostki, dodajemy przyprawy i jogurt. Pieczemy w rondelku, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Bułki wyjmujemy z piekarnika i polewamy sosem i układamy na każdej bułce po dwa liście sałaty. Parówki należy ugotować i gorące włożyć do bułek. Następnie parówki posypujemy pokrojonymi warzywami. Na koniec posypujemy kiełkami.