Serniczki słoneczka, a może gwiazdki

Serniczki słoneczka, a może gwiazdki

Składniki
– 350 g mąki pszennej np. typ 450
– 2 jajka
– 70 g masła lub 50 g oliwy z oliwek łagodny smak
– 250 g sera ricotta odmiana forte
– 50 g cukru trzcinowego
– łyżeczka startych skórek od pomarańczy i cytryny
– pół łyżeczki szafranu
– sól

Przygotowanie

Do miski wysypać 270 g maki, dodać jajko i miękkie lub rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zagnieść rękoma. Ciasto przełożyć na matę silikonową rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Gdyby ciasto przyklejało się do wałka to należy ostrożnie dosypać mąki, tak aby było elastyczne, nie klejące. Wykrojone koła zlepiamy w 6-7 miejscach tworząc tzw. promyki. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, resztę mąki, jajko, starte skórki pomarańczy i cytryny. Szafran przed wrzuceniem do miski z masą zalewamy delikatnie na 5 minut wrzątkiem i odcedzamy. Następnie dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy masę serową. Do środka każdego ciastka wkładamy powstałą masę, tak aby ładnie zapełniła jego środek. Serniczki pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Są upieczone, gdy masa serowa jest przyrumieniona.

Ważne!
Ricotta to miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Jest to bardzo istotny składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia niż twaróg. Najważniejsze jego rodzaje to: ricotta infornata, czyli ricotta pieczona, ricotta forte, czyli podlegająca procesowi fermentacji od kilku miesięcy do nawet kilku lat, ricotta affumicata, czyli wędzona oraz ricotta salata, czyli suszona, która dojrzewa nawet pół roku i służy głównie do posypywania makaronów lub sałatek.



/**
*/