Dyniowa uczta na jesienne dni
Składniki dla 3 osób
dynia makaronowa ok. 1- 1,5 kg
łyżka oliwy z oliwek
120 g kaszy jaglanej (ok. pół szklanki)
2 plastry sera mozzarella
1 cebula szalotka
500 g piersi z indyka
20 g natki pietruszki
sól (do smaku)
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i wodę, tak aby mięso gotowało się, a nie smażyło. Gdy mięso stanie się miękkie, doprawiamy solą do smaku, dodajemy cebulę i dusimy jeszcze około 15 minut. W między czasie przygotowujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Kaszę dodajemy do mięsa, posypujemy pietruszką i zostawiamy pod przykryciem. Dynię myjemy, ścinamy wierzch na wysokości ok ¼. Z większej części wydrążamy nasiona i lekko nacieramy solą. Mniejszą część obieramy i dorzucamy do mięsa. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Wszystkie składniki nakładamy do wnętrza dyni, wkładamy ją do rękawa lub owijamy folią do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180oC przez 50 minut. Następnie przecinamy rękaw lub otwieramy folię, nakładamy na upieczony farsz 2 plasterki mozzarelli (można im nadać kształt kilku prostokątów) i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowane danie będzie na pewno wielką ucztą dla podniebienia.
Ważne!
Dynia jest szczególnie bogata w witaminę A, która świetnie wchłania się w obecności tłuszczu, który zapewni nam oliwa z oliwek. Witamina A jest niezbędna między innymi w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy, a także powoduje zdrowy wygląd włosów i paznokci oraz zwalcza wolne rodniki, a więc przeciwdziała nowotworom.