Galaretka owocowa- twórczy nieład

Galaretka owocowa- twórczy nieład

Składniki

– galaretka bezglutenowa cytrynowa bez cukru (14 g)
– galaretka bezglutenowa truskawkowa bez cukru (14g)
– średni banan
– szklanka winogron zielonych (najlepiej bezpestkowych)
– pół melona
– średnie jabłko
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Owoce oprócz winogron, obrać i pokroić w zgrabną kostkę lub plasterki. Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu (ja zamiast 500 ml wody daję 400 ml) i dodać łyżkę cukru trzcinowego. Owoce według fantazji ułożyć w specjalnej foremce (wtedy ładniej wszystko wygląda). Następnie zalać przestudzoną galaretką i wstawić do lodówki na około godzinę. Na pół godziny przed wyjęciem foremki z lodówki, przygotować następną galaretkę i po wystudzeniu dolać do foremki na pozostałe składniki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Im dłużej galaretka będzie w lodówce tym lepiej stężeje i gdy będziemy chcieli wyjąć ją z foremki nie będzie się brzydko przyklejać.

Ważne!

Galaretka stanowi bardzo zdrową przekąskę, zawiera wiele owoców i jest super alternatywą dla np. wysokokalorycznego ciastka. Bardzo dobrze smakuje do kawy z przyjaciółmi.



/**
*/