Ciasto kakaowo-cynamonowe
Składniki
– 2 ½ szklanki mąki
– szklanka cukru trzcinowego
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka cynamonu
– jajko
– poł kostki masła
– 1 szklanka mleka
– 4 łyżki kakao
– poł szklanki orzechów nerkowca
– konfitura z malin
– pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 75% kakao
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sodę, cynamon, jajko oraz kakao. Następnie dolać mleko oraz rozpuszczone masło. Orzechy nerkowca należy rozdrobnić w moździerzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 20 cm. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni C w opcji z termoobiegiem. Ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części. Dolną część trzeba wysmarować konfiturą i przykryć górną częścią, lekko dociskając. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (rozkruszyć do miski i włożyć do garnka z gorącą wodą). W ten sposób powstałą polewę można rozprowadzić równomiernie na wystygniętym cieście. Ciasto pozostawić na około godzinę, aby polewa zastygła.