Ciasteczka owsiane na każdą porę dnia

Ciasteczka owsiane na każdą porę dnia

Składniki na ok 15 – 20 ciastek

20 g orzechów włoskich
30 g orzechów pekan lub migdałów
10 g nasion chia
40 g rodzynek
20 g ziaren słonecznika
220 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
30 g płatków jaglanych
2 dojrzałe banany
3-4- łyżki melasy z chleba świętojańskiego lub płynnego miodu np. wielokwiatowego

Przygotowanie

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i możemy zajadać.

Ważne!

Ciasteczka są wspaniałe na drugie śniadanie dla całej rodziny. Nadają się także jako przekąska w czasie podróży. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i witamin zwłaszcza z grupy B. Melasa z chleba świętojańskiego wzbogaca je w składniki mineralne, zwłaszcza w żelazo i wapń.

Mogą je zajadać osoby na diecie bezglutenowej, jeżeli dodadzą bezglutenowe płatki owsiane. Nie dla osób z alergią na orzechy.



/**
*/