Bezglutenowe racuszki

Bezglutenowe racuszki

Składniki

– 2 średnie dojrzałe banany
– 1 średnie jabłko
– pół litra mleka koziego
– 1- 2 szklanek mąki bezglutenowej mix do wypieku ciast np. firmy Schar
– syrop daktylowy BIO
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Banany blendujemy lub gdy są wystarczająco dojrzałe rozgniatamy widelcem. Jabłko obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy pół litra mleka oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, w razie potrzeby dosypujemy mąkę i znowu mieszamy. Łyżką nakładamy na patelnię racuchy. Na jeden racuch przypadają 2 łyżki ciasta. Ciasto nie powinno się rozlewać po patelni, musi być zwarte. Jeżeli chcemy uzyskać ładne kształty możemy użyć specjalnych foremek. Po ostygnięciu i odsączeniu każdego racucha z tłuszczu w ręcznik papierowy. Racuchy możemy udekorować niewielką ilością syropu z daktyli.

Ważne!

Racuchy te bardzo smakują moim dzieciom. Można je podawać osobom na diecie bezglutenowej, uczulonym na jajka. Zamiast mleka koziego możemy oczywiście dodać mleko krowie lub napój sojowy (bez cukru, wzbogacony wapniem). Możemy w nich niejako przemycić owoce, jeżeli dzieci za nimi nie przepadają. Banany są same w sobie bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać niepotrzebnie cukru. Banany są w głównej mierze źródłem potasu oraz magnezu. Z całej listy zalet można między innymi wymienić to, że banany wzmacniają prace układu nerwowego, wspomagają procesy trawienne oraz dostarczają organizmowi dużo energii.



/**
*/