Batoniki orzechowe z amarantusem
Składniki
– szklanka orzechów nerkowca
– garść ziaren słonecznika
– garść orzechów piniowych
– pół szklanki płatków jaglanych
– pół szklanki kaszy z amarantusa
– pół szklanki rodzynek
– pół szklanki daktyli
– 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie
Pół szklanki kaszy z amarantusa zalać szklanką gorącej wody i pozostawić około 15 minut. Dodać płatki jaglane i wymieszać. Następnie pokruszyć w moździerzu orzechy nerkowca. Dodać je do pozostałych składników, dorzucić orzechy piniowe oraz wyparzone w gorącej wodzie rodzynki. Daktyle zalać gorącą wodą w proporcji 1:1, poczekać z 15 minut aż zmiękną, odsączyć i zmiksować w blenderze. Następnie zmieszać wszystkie składniki, dodać syrop z agawy, dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było trochę luźne można dosypać płatki jaglane, do uzyskania gęstej konsystencji. Przełożyć ciasto na formę o wymiarach około 20 na 40 cm i włożyć do lodówki na 3 godziny. Następnie pokroić ciasto na równe prostokątny, tworząc energetyczne batoniki.