Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Składniki
– 2 duże ziemniaki
– jajko o rozmiarze klasy M
– 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– pół czerwonej cebuli
– sól
– 2 łyżki oleju rzepakowego
na sos tzatziki
– 150 g jogurtu typu greckiego
– średni ząbek czosnku
– 2 średnie kiszone ogórki
– sól
– pół natki pietruszki lub szczypiorku
Przygotowanie
Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, mąkę, sól i startą cebulę. Na patelni formować łyżką zgrabne placuszki i smażyć do zarumienienia z każdej strony. W między czasie przygotować sos tzatziki. Do jogurtu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki i doprawić solą. Gdy placuszki się upieką można je podawać polane sosem i posypane drobno posiekaną pietruszką czy szczypiorkiem lub po prostu wystarczy udekorować je kilkoma listkami pietruszki.