Placuszki z cukinią i mozzarellą

Placuszki z cukinią i mozzarellą

Składniki

– 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

– jajko klasy wagowej M

– średnia cukinia

– średni pomidor

– pół pęczka szczypiorku

– kulka mozzarelli – około 125 g

– sól do smaku

– łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy jajko. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobne kawałki. Około 100 g sera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do mąki z jajkiem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Nakładamy placuszki łyżką na patelnię i smażymy do przyrumienienia. Pozostałym serem startym na tarce posypujemy ciepłe placuszki.



/**
*/