Marchwiane babeczki

Marchwiane babeczki

Składniki

– 7-8 papilotek do muffinek

– 2 średniej wielkości marchewki

– pół szklanki cukru trzcinowego

– 2 jajka

– pół szklanki oleju rzepakowego

– pół szklanki mąki pszennej

– pół szklanki mąki żytniej

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

– garść rodzynek

– garść innych ulubionych bakalii (opcjonalnie)

– garść ziaren słonecznika

– pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie dla tych co lubią jego smak)

Przygotowanie

Jajka, cukier, pół szklanki oleju, dwa rodzaje mąk połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy. Rodzynki wyparzyć przez pięć minut w gorącej wodzie, dodać do ciasta razem z innymi ulubionymi bakaliami oraz ziarnami słonecznika, proszkiem do pieczenia i ewentualnie cynamonem. Babeczki piec w piekarniku w temperaturze 180 do 190 stopni C (funkcja termoobieg) przez około 15 – 20 minut.



/**
*/