Chipsy warzywne
Jest to smaczna i zdrowa alternatywa dla kupnych chipsów. W ten prosty sposób możemy przemycić warzywa, do których dzieci nie zawsze są przekonane.
Składniki
– 3 średnie ziemniaki,
– 2 średnie marchewki,
– średnia pietruszka – korzeń,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– pół łyżeczki soli himalajskiej, drobnej,
– przyprawy suszone: pół łyżeczki słodkiej papryki, tymianku i oregano.
Przygotowanie
Ziemniaki, marchwie oraz pietruszkę ścieramy na tarce, na takich oczkach, aby powstały cienkie talarki. W misce przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, soli, papryki, tymianku oraz oregano. Warzywa dodajemy do miski z sosem. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Chipsy wkładamy do piekarnika, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C (opcja z termoobiegiem).