Makaronowe zajączki z nadzieniem warzywnym
Składniki
– makaron muszle z pszenicy durum około10 sztuk
– 3 jajka
– 1 średnia marchewka
– 1 por (biała część)
– 10 dag żółtego sera w kawałku
– pół żółtej papryki
– jeden średni ogórek kiszony
– pół pęczka szczypiorku
– mały jogurt typu greckiego
– 2 liście sałaty np. dębolistnej, masłowej
– sól
– pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy około 10 -15 minut, tak aby nie był za miękki. Marchewkę ucieramy na tarce o większych oczkach. Końcówkę zostawiamy na uszy zająca. Por kroimy na drobne kawałki. Paprykę i ogórek kroimy w drobną kostkę, kawałek możemy zostawić na uszy kolejnych zajączków. Jajka gotujemy około 5 minut, obieramy i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o większych oczkach. Do jogurtu dodajemy wszystkie pokrojone składniki, doprawiamy nieznacznie solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy łyżką masę do każdej muszli. Muszle przyozdabiamy według własnej fantazji. Na zajęciach młodsze dzieci robiły wąsiki ze szczypiorku, uszy z papryki, a oczka z kawałków ogórka. Na koniec udekorowane muszle kładziemy na kawałkach sałaty, które przypominają trawę, na której zające najlepiej się czują.