Sałatka z serem Roquefort z pestkami dyni

Sałatka z serem Roquefort z pestkami dyni

Składniki

– 100 g ryżu brązowego
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 100 g sera Roquefort z surowego mleka owczego
– trzy rodzaje sałat dębolistna czerwona i zielona oraz sałata karbowana (około 150 g)
– pół papryki żółtej
– pół papryki zielonej
– dwa liście czosnki niedźwiedziego
– łyżka oliwy z oliwek extra virgin  z pierwszego tłoczenia
– szczypta soli
– łyżka pestek z dyni

Przygotowanie

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie około 20 – 25 minut. Pozostawić do ostudzenia. Większe pomidorki przekroić na połowę. Ser pokroić w kostkę. Sałaty porozrywać palcami na mniejsze kawałki. Papryki pokroić w kostkę, liście czosnku drobno poszatkować Wszystkie składniki trzeba razem dokładnie wymieszać, dodać oliwę, szczyptę soli i pestki dyni. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Ważne!

Czosnek niedźwiedzi to roślina, która swoimi właściwościami może zaskoczyć niejednego. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, gdyż posiada organiczne związki siarki, które działają jako przeciwutleniacz. Ma bardzo pozytywny wpływ na układ krwionośny głównie dzięki adenozynie, która zmniejsza ryzyko zakrzepów. Posiada również właściwości odtruwające, przeciw wirusowe i przeciwbakteryjne i wiele innych. Jego liście są łudząco podobne do liści konwalii majowej, które są trujące. Dlatego tez czosnek niedźwiedzi trzeba kupować w sprawdzonych miejscach.



/**
*/