Sałatka energetyczna z brązowym ryżem i jajkiem

Sałatka energetyczna z brązowym ryżem i jajkiem

Składniki na około 10 porcji

3 sałaty rzymskie
pół szklanki ryżu brązowego
3 jajka
średnia papryka czerwona
3 średnie pomidory czerwone
kulki mozzarelli opakowanie 250 g
szczypta soli
pół łyżeczki oregano
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin łagodny smak

Przygotowanie

Po dokładnym umyciu, liście sałat należy porwać na mniejsze kawałki. Jajka gotować około 5 minut. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski, a następnie w kostkę. Pomidory należy wydrążyć, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych, a następnie również pokroić w kostkę. Ryż gotować około 15 minut (w proporcji- na pół szklanki ryżu, szklanka wody). Kulki mozzarelli można poprzecinać na zgrabne połówki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli, oregano i oliwę z oliwek do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Opcjonalnie można posypać startym parmezanem dla ozdoby.

Ważne!

Ryż brązowy jest bardziej wartościowy od ryżu białego. Ma niższy indeks glikemiczny, powoduje uczucie sytości i  nie podwyższa po posiłkowego poziomu cukru we krwi. Przykładowo zawiera fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, magnez chroniący nas przed stresem. Oraz wiele innych cennych substancji odżywczych.

Jednak nie zalecany dla osób na diecie lekkostrawnej.



/**
*/