Zapiekanka jajeczna
Składniki
– 8 jajek
– około 150 g małej marchewki w puszce
– mała cukinia
– średnia czerwona cebula
– średnia czerwona papryka
– łyżka suszonej pietruszki
– duży ogórek kiszony
– łyżeczka oliwy z oliwek
– szczypta soli
Przygotowanie
Dwa jajka gotujemy około 5 minut. Pozostałe jajka rozbijamy i delikatnie mieszamy, tak aby żółtka z białkami się połączyły. Obieramy cukinię i kroimy w kostkę. Marchewkę odcedzamy na sitko, a następnie każdą przekrawamy na połowę. Cebulę, paprykę i ogórek kroimy w drobną kostkę. Jajka mieszamy z warzywami, solą i pietruszką. Ugotowane jajka kroimy na plasterki. Formę o wymiarach 10 na 30 cm smarujemy oliwą, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę masy, układamy pokrojone jajka, tak aby na każdy kawałek zapiekanki, po pokrojeniu, przypadał jeden plasterek jajka. Następnie zalewamy jajka resztą masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (funkcja z termoobiegiem) na 1 godzinę. Podajemy na zimno.