Spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki
– 4 średnie, dojrzałe pomidory,
– ząbek czosnku,
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– łyżeczka suszonej pietruszki,
– łyżkę oliwy z oliwek do smażenia,
– sól,
– 400 g mąki,
– 3 jajka klasy M.
– 6-8 łyżeczek wody,
– 10 dag sera parmezan
Przygotowanie
Sos pomidorowy
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Przekładamy do rondelka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, oregano i pietruszką. Dodajemy oliwę i delikatnie smażymy, aż pomidory zmiękną i powstanie z nich sos.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy trzy jajka, 6-8 łyżeczek wody i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zagniatamy do wymieszania składników. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy na matę silikonową oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Zostawiamy na około 20 – 30 minut, żeby przeschło. Możemy każdą cześć zwinąć w szeroki rulon i kroić wzdłuż dłuższej części wąskie paski. Makaron wrzucamy do gotującej wody z solą. Do wody możemy dodać łyżeczkę oleju, tak aby ciasto się nie posklejało. Gotujemy około 10 minut.
Makaron podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem.