Śmieszne lizaczki chrupaczki
Składniki
– 2 tabliczki białej czekolady (razem 200 g)
– opakowanie ryżu preparowanego 50 g
– garść rodzynek
– garść płatków migdałowych
– 3 łyżki kakao w proszku bez cukru
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę (gorącą wodę należy wlać do garnka i włożyć do niego miseczkę z czekoladą, mieszać łyżką aż do rozpuszczenia). Do rozpuszczonej czekolady dodać pół opakowania ryżu preparowanego. Wszystko dokładnie wymieszać, gdyby masa była jeszcze za luźna to dosypać ryżu preparowanego aż masa będzie gęsta. Część masy można zmieszać z kakao. Wyłożyć łyżką na talerz. Ozdobić rodzynkami i płatkami migdałowymi. Z boku każdego lizaczka delikatnie wbić wykałaczkę i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przy odklejaniu lizaczków trzeba każdy delikatnie podważyć