Sałatka z kaszą quinoa
Składniki
– pół szklanki kaszy quinoa mieszanej
– pół sałaty lodowej
– żółta papryka
– średnia cukinia
– ser feta około 180 g (użyłam z mleka koziego i owczego, ale może być z mleka krowiego)
– łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– łyżeczka oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia
– sól
Przygotowanie
Kaszę przelewamy gorącą wodą, tak aby pozbyć się goryczy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji
1 do 2 (pół szklanki kaszy, szklanka wody) około 15 minut. Studzimy. W tym czasie wydrążamy gniazdo nasienne z papryki, kroimy w kostkę. Cukinie obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy pokrojony ser feta. Liście sałaty lodowej rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnku niedźwiedziego i oliwy do smaku. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Ważne!
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, w związku z tym od lat jest polecana osobom z chorobą trzewną. Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest niski IG = 35. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.