Sałatka z czerwoną kapustą

Sałatka z czerwoną kapustą

Składniki
– 1/6 kapusty czerwonej
– 1/2 sałaty lodowej
– 240 g sera mozzarella w kulakach
– 150 g makaronu z quinoa
– średnia czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku
– jogurt typu greckiego około 200 g
– sól

Przygotowanie
Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie przez 10 minut i pozostawić do wystudzenia. Kapustę trzeba pokroić na drobne kawałki. Sałatę można porozrywać palcami. Ser mozzarella rozkroić na połówki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystkie składniki trzeba połączyć, dodać jogurt, rozgnieciony praską czosnek i sól do smaku.

Ważne!
Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocyjany (stąd jej charakterystyczna barwa), które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.



/**
*/