Sałatka energetyczna z brązowym ryżem i jajkiem
Składniki na około 10 porcji
3 sałaty rzymskie
pół szklanki ryżu brązowego
3 jajka
średnia papryka czerwona
3 średnie pomidory czerwone
kulki mozzarelli opakowanie 250 g
szczypta soli
pół łyżeczki oregano
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin łagodny smak
Przygotowanie
Po dokładnym umyciu, liście sałat należy porwać na mniejsze kawałki. Jajka gotować około 5 minut. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski, a następnie w kostkę. Pomidory należy wydrążyć, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych, a następnie również pokroić w kostkę. Ryż gotować około 15 minut (w proporcji- na pół szklanki ryżu, szklanka wody). Kulki mozzarelli można poprzecinać na zgrabne połówki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli, oregano i oliwę z oliwek do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Opcjonalnie można posypać startym parmezanem dla ozdoby.
Ważne!
Ryż brązowy jest bardziej wartościowy od ryżu białego. Ma niższy indeks glikemiczny, powoduje uczucie sytości i nie podwyższa po posiłkowego poziomu cukru we krwi. Przykładowo zawiera fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, magnez chroniący nas przed stresem. Oraz wiele innych cennych substancji odżywczych.
Jednak nie zalecany dla osób na diecie lekkostrawnej.