Roladki warzywne
Możemy je podawać na imprezach dziecięcych lub nawet jako przekąskę do szkoły.
Składniki na około 11 roladek
– kubeczek twarożku,
– awokado hasso,
– 6 plasterków szynki (powinny być duże i nie za cienkie, z dobrej jakości mięsa)
– 5 plasterków żółtego sera (duże plasterki i nie za cienkie, najlepiej bez dziurek i bez dodatku barwników)
– ząbek czosnku,
– średnia marchew,
– biała część pora,
– jajko,
– łyżka masła,
– sól,
– szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
Awokado obieramy, kroimy na drobne kawałki, pestkę wyrzucamy. Pół kubeczka twarożku przekładamy do miseczki, dodajemy awokado i dokładnie rozgniatamy widelcem lub ręcznym blenderem na pastę. Ząbek czosnku rozgniatamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi produktami, dodajemy sól do smaku. Powstaje pasta z awokado, którą łyżką nakładamy na plaster sera lub szynki zwijamy w zgrabny rulonik.
Gotujemy jajko około 5 minut, obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do pustej miseczki. Dodajemy łyżkę miękkiego masła oraz pozostałą części twarożku. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem lub ręcznym blenderem na pastę. Białą część pora kroimy w zgrabną kostkę i dodajemy do pasty. Powstaje pasta jajeczna, którą łyżką nakładamy na plaster sera lub szynki zwijamy w zgrabny rulonik.
Marchew obieramy i kroimy w podłużne kawałki, tak długie aby po włożeniu ich do środka każdej roladki zgrabnie wystawały.
Gdy wykorzystamy obydwie pasty, każdą roladkę możemy na środku przewiązać szczypiorkiem aby bardziej przyciągała spojrzenie i zachęcała do spróbowania.