Pyszne dyniowe placuszki – bezglutenowe
Składniki
– pół dyni piżmowej
– pół kilograma ziemniaków
– pół cebuli szalotki
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– pół szklanki mąki bezglutenowej np. mix it schar
– 2 jajka przepiórcze lub jajko kurze klasy M
– 1/2 szklanki mleka koziego lub krowiego 2%
– 1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Dynię zawinąć w folię i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać, przepołowić i gotować w lekko osolonej wodzie około 30 minut. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na patelnię z oliwą i chwilę smażyć do zeszklenia. Ziemniaki podusić, dodać mleko i cebulę. Następnie dodać jajka i dynię, którą delikatnie wyskrobujemy widelcem ze skórki tworząc masę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach tworzymy małe kulki, delikatnie je spłaszczamy i smażymy z obu stron do zarumienienia.