Placuszki z cukinią i papryką
Składniki
– 1 średnia cukinia
– pół czerwonej papryki
– pół pęczka szczypiorku
– 1 jajko
– 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 łyżki startego żółtego sera dobrej jakości bez sztucznych barwników i konserwantów
– łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
– sól do smaku
Przygotowanie
Cukinie obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę (możemy również utrzeć ją na tarce o małych oczkach) i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Szczypiorek drobniutko kroimy i dodajemy do przygotowanej masy. Na samym końcu należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach żółty ser i doprawić solą do smaku. Łyżką formujemy zgrabne placuszki i pieczemy na patelni z obu stron, aż się delikatnie przyrumienią. Jest to super danie na podwieczorek lub drugie śniadanie, nawet na zimno do szkoły.