Placuszki z cukinią i papryką

Placuszki z cukinią i papryką

Składniki

– 1 średnia cukinia

– pół czerwonej papryki

– pół pęczka szczypiorku

– 1 jajko

– 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

– 2 łyżki startego żółtego sera dobrej jakości bez sztucznych barwników i konserwantów

– łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego

– sól do smaku

Przygotowanie

Cukinie obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę (możemy również utrzeć ją na tarce o małych oczkach) i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Szczypiorek drobniutko kroimy i dodajemy do przygotowanej masy. Na samym końcu należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach żółty ser i doprawić solą do smaku. Łyżką formujemy zgrabne placuszki i pieczemy na patelni z obu stron, aż się delikatnie przyrumienią. Jest to super danie na podwieczorek lub drugie śniadanie, nawet na zimno do szkoły.

 



/**
*/