Pizza na bezglutenowym spodzie na bogato
Składniki
Na ciasto
– 100 g maki bezglutenowej mix it firmy Schar
– 25 g mąki z ciecierzycy
– 25 g mąki kukurydzianej
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżka oleju np. oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki letniej wody
– szczypta soli
Farsz
– 250 g mięsa z piersi indyka
– 20 dag żółtego sera w kawałku
– 2 średnie pomidory
– 10 wydrylowanych oliwek zielonych
– średnia żółta papryka
– biała część pora
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– pół łyżeczki oregano
– duży ząbek czosnku
– sól do smaku
– łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżką mąki z ciecierzycy i poczekać aż pojawią się pęcherzyki. Do miski wsypać pozostałą mąkę z ciecierzycy oraz mąkę kukurydzianą, wlać roztwór z drożdży, olej i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dobrze urobione ciasto przełożyć do specjalnej okrągłej formy o średnicy około 30 cm. Pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie włożyć do piekarnika na około 20 minut (temp. 18 stopni C – termoobieg). W tym czasie można przygotować składniki na farsz. Mięso pokroić na drobne kawałki tak jak na gulasz, doprawić solą i oregano i dusić z wodą i olejem rzepakowym około 40 minut. Pokroić pomidory w drobną kostkę (można sparzyć), podobnie paprykę, a pora w plasterki. Dodać je do gotowego indyka, dorzucić oliwki, jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, odrobinę doprawić solą i podgrzać przez 5 minut. Na ciasto przełożyć wszystkie składniki farszu i posypać serem startym na tarce. Można użyć również z sera w plasterkach i ułożyć je na farszu. Włożyć do piekarnika na około1 5 minut.