Pizza na bezglutenowym spodzie na bogato

Pizza na bezglutenowym spodzie na bogato

Składniki

Na ciasto

– 100 g maki bezglutenowej mix it firmy Schar

– 25 g mąki z ciecierzycy

– 25 g mąki kukurydzianej

– 10 g świeżych drożdży

– 1 łyżka oleju np. oliwy z oliwek

– 1/3 szklanki letniej wody

– szczypta soli

Farsz

– 250 g mięsa z piersi indyka

– 20 dag żółtego sera w kawałku

– 2 średnie pomidory

– 10 wydrylowanych oliwek zielonych

– średnia żółta papryka

– biała część pora

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– pół łyżeczki oregano

– duży ząbek czosnku

– sól do smaku

– łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżką mąki z ciecierzycy i poczekać aż pojawią się pęcherzyki. Do miski wsypać pozostałą mąkę z ciecierzycy oraz mąkę kukurydzianą, wlać roztwór z drożdży, olej i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dobrze urobione ciasto przełożyć do specjalnej okrągłej formy o średnicy około 30 cm. Pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie włożyć do piekarnika na około 20 minut (temp. 18 stopni C – termoobieg). W tym czasie można przygotować składniki na farsz. Mięso pokroić na drobne kawałki tak jak na gulasz, doprawić solą i oregano i dusić z wodą i olejem rzepakowym około 40 minut. Pokroić pomidory w drobną kostkę (można sparzyć), podobnie paprykę, a pora w plasterki. Dodać je do gotowego indyka, dorzucić oliwki, jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, odrobinę doprawić solą i podgrzać przez 5 minut. Na ciasto przełożyć wszystkie składniki farszu i posypać serem startym na tarce. Można użyć również z sera w plasterkach i ułożyć je na farszu. Włożyć do piekarnika na około1 5 minut.



/**
*/