Pasta z wędzonej makreli
Składniki
– średnia wędzona makrela
– 80 g jogurtu naturalnego
– pól kostki serka śmietankowego (używam ze Strzałkowa)
– pół łyżeczki suszonego lub łyżeczka świeżego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
Makrelę dokładnie obrać z ości przełożyć do miski, dodać jogurt, serek i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać tworząc zwartą pastę.
Ważne!
Makrela jest znaną rybą i łatwo dostępną. Zawiera bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6. Największą jej zaletą jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Trzeba jednak pamiętać, że niestety z powodu zanieczyszczenia wód ryby nie są już tak zdrową przekąską i jedzenie ich 1 do 2 razy w tygodniu w zupełności wystarczy.