Papryka zapiekana w wersji bezmięsnej
Składniki
– 2 większe papryki – czerwona i żółta
– woreczek brązowego ryżu (zwanego również naturalnym)
– pęczek szczypiorku
– średnia cebula
– pół średniej cukinii
– 150 g mozzarelli w kulce
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka suszonej bazylii
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Papryki dokładnie wydrążyć z pestek. Odciętą górę można pozostawić, tak aby stanowiła ozdobę przy serwowaniu dania. Wstawić je na 10 minut do piekarnika (termoobieg – 180 stopni C). W tym czasie włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody woreczek ryżu i gotować zgodnie z instrukcją około 20 minut. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ugotowanego ryżu. Cukinię i mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całą cukinię i połowę sera wrzucić do masy ryżowej. Następnie pokroić drobniutko szczypiorek i również dorzucić do ryżu i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić bazylią, solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Tak przygotowaną masą należy napełnić dwie papryki do ¾ wysokości i na koniec posypać resztą mozzarelli. Wypełnione papryki zapiekać około 15 -20 minut (termoobieg – 180 stopni C), aż do delikatnego rozpuszczenia sera.